Asunnon hakeminen

Asuntohakemukseni tilanne.

Voit selvittää asuntohakemuksesi tilanteen asiakaspalvelumme kautta:
Puh: 020 7439 126 (ma-pe klo 9:30-11:00 ja 11:30-15:00.)
Email: asukasvalinta@petterinkulma.fi
Huomaathan, että asuntohakemus on voimassa 4 kuukautta, jonka jälkeen se tulee uusia.

Kuinka nopeasti saan asunnon?

Yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.  Asunnon saanti riippuu siitä, millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi sekä nykyiset asuinolot. Tarjoamme asuntoja kiireellisyysjärjestyksessä.

Mitkä ovat tulo -ja varallisuusrajat?

Arava- ja korkotukilain mukaiset tulorajat ovat poistuneet. Mikäli samassa tilanteessa olevia hakijoita on useita, tulee vuokranantajan kuitenkin tehdä tulovertailu.

Paljonko on vakuus ja miten se palautetaan?

Vakuus on 3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuuden voi tehdä rahavakuutena Petterinkulman tilille tai vaihtoehtoisesti voi käyttää henkilötakaajia. Näiden lisäksi vakuuden voi mahdollisesti saada myös KELALTA.

kts. Ohjeita asunnon hakijalle > takaajat ja vakuudet

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa asunnon saantiin, mutta eivät aina ole este sille.

Miten pitkään asuntohakemus on voimassa?

Asuntohakemus on voimassa neljä (4) kuukautta kerrallaan ja sen jälkeen se pitää uusia. Uusimisen voi tehdä puhelimitse tai sähköpostitse asukasvalintaan:
Puh: 020 7439 126
Email: asukasvalinta@petterinkulma.fi

Voiko vuokrasopimuksen allekirjoittaa sähköisesti?

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti tai Petterinkulman toimistolla sen jälkeen, kun pyydetyt liitteet on toimitettu ja vakuus tarkastettu. Sähköistä allekirjoittamista varten tarvitset verkkopankkitunnukset. Allekirjoittamalla vuokrasopimuksen hyväksyt vuokrasopimuksen liitteineen.

Asuntohakemuksen liitteet

Mistä saan verotuspäätöksen asuntohakemukseni liitteeksi?

Viimeisimmän verotuspäätöksen saat OmaVero -palvelusta seuraavasti:

Kirjaudu OmaVeroon täältä. Pääset katsomaan verotuspäätöstäsi valitsemalla etusivulta kohdan ”Postilaatikko”. Kohdassa ”Päätökset ja kirjeet” valitse ”Näytä kaikki”. Löydät verotuspäätöksen listalta, jos päätös on valmis. Verotustietosi voivat muuttua verotuksesi päättymispäivään asti. Verotuspäätökset lähetetään lokakuun loppuun mennessä.

Vuokrat ja maksut

Paljonko maksaa sauna ja autopaikka?

Autopaikka maksaa 15€ / kk ja se sisältää lämpötolpan käytön. Autokatos maksaa 31€ / kk. Saunavuoro maksaa 20€ / kk. Voit tehdä varauspyynnön autopaikasta tai saunavuorosta sähköisesti tai ottamalla yhteyttä kiinteistönhoitajaan. Auton sisätilalämmittimen käyttö on ehdottomasti kielletty, koska sähköjärjestelmän sulakkeet eivät sitä mahdollista.

Miten toimin saatuani maksukehotuksen?

Jos saamasi maksukehotus on aiheellinen, maksa se viipymättä. Näin vuokrasuhteen jatkuminen ei vaarannu. Jos huomautuksessa on epäselvyyttä, ota yhteyttä vuokravalvontaan asian selvittämiseksi puh. 020 7439 122 arkisin klo 09:30-11:00 ja 11:30-15:00.

Voinko siirtää vuokranmaksun eräpäivää?

Vuokranmaksun eräpäivää ei voi siirtää. Eräpäivä on kuukauden 2. päivä.

Voivatko myöhässä maksetut vuokrat vaikeuttaa asunnon vaihtoani?

Asunnonvaihdon edellytyksenä on, että vuokrat on maksettu ajallaan. Myöhässä maksetut vuokrat voivat vaikuttaa myös vuokrasuhteen jatkumiseen.

Miten tiedustelen vuokra-asioitani ja kenellä muulla on oikeus saada niistä tietoa?

Vuokraan ja asumiseen liittyviä asioita selvitetään ainoastaan vuokrasopimuksen haltijan kanssa. Jos vuokralainen on täysi-ikäinen henkilö, tulee hänen antaa kirjallinen valtakirja, mikäli hän haluaa jonkun muun hoitavan asioitaan. Valtakirja pitää olla myös aikuisen lapsen vanhemmilla ja päinvastoin.

Miten toimin, jos vuokrani on maksettu kahteen kertaan tai olen maksanut sitä liikaa?

Jos vahingossa olet maksanut vuokran jonkin kuukauden aikana kahteen kertaan tai liian suurena, voit vähentää liikaa maksamasi määrän seuraavan kuukauden vuokrasta. Jos sinulla on kuitenkin tarpeellista rahan menoa, voit ottaa yhteyttä vuokravalvontaan liikasuorituksen palauttamiseksi tilillesi. Rahan voimme kuitenkin palauttaa vasta sitten, kun se tulee tilillemme.

Asumisen tuki ei kata koko kuukausivuokraa. Miten toimin?

Kelan maksama asumis- ja perustoimeentulotuki ohjautuu vuokranantajalle. Tuet eivät kata koko kuukausivuokraa. Miten toimin?

 

Mikäli sinulle itsellesi jää maksettavaa vuokraa, autopaikka- ja/tai saunamaksua Kelan maksaman tuen jälkeen, maksa myös omavastuuosuutesi kunkin kuukauden 2. päivään mennessä. Käytä maksaessasi saamasi vuokranmaksulomakkeen viitenumeroa. Maksamattomat vuokran omavastuuosuudet ovat vuokrasopimuksen irtisanomisperuste. Mikäli autopaikka- ja/tai saunamaksuja jää maksamatta, sanoo yhtiö autopaikan ja/tai saunavuoron irti.

Ovenavausmaksu

Ovenavauksen maksu kiinteistönhoitajan toimesta on 20 euroa / tilaus ja päivystäjän 60 euroa / tilaus.

Oman talosi kiinteistönhoitaja avaa oven tilauksesta arkisin klo 08:00-15:00 välisenä aikana. Katso kiinteistönhoitajien yhteystiedot täältä
Muina aikoina soita ovenavauksesta päivystäjälle, puh 020 7439 146.

Vahingot ja korvaamiset

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Petterinkulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Turvallisuus

Kuinka sulatan kylmälaitteen turvallisesti?

Pakastinmalleja on monia erilaisia. Joissakin malleissa on sulamisreikä, jota pitkin vesi pääsee valumaan pois ja osassa laitteista sulamisveden joutuu poistamaan itse käsin. Kylmälaitteen (pakastin) sulatuksessa on hyvä muistaa muutama perusasia:

 1. Katkaise ensin virta laitteesta ja avaa ovi ja varmista, että se pysyy auki
 2. Vesivahinkojen välttämiseksi lattialle on hyvä laittaa pyyhkeitä tms. roiskuvan veden varalle. Älä kuitenkaan jätä pakastinta sulamaan valvomatta. Pakastimen sisälle jäänyt sulanut vesi on poistettava käsin.
 3. Jos pakastimessa on paksua jäätä, sulamista voi nopeuttaa laittamalla vähäksi aikaa pakastimen sisälle kuumaa vettä sisältävä talousastia. HUOM! jään hakkaaminen terävällä esineellä tai sulattaminen hiustenkuivaajalla vahingoittaa pakastinta.  
 4. korkeamalliset kylmälaitteet voidaan vetää ulospäin paikoiltaan, jolloin mahdollisen vesivahingon havaitsee paremmin ja samalla kylmälaitteen takaosan voi puhdistaa. Osassa laitteita on alareunassa erillinen vetonaru ja osan laitteita saa siirrettyä nostamalla etuosaa ylöspäin samalla vetäen.
 5. Sulatuksen jälkeen on hyvä muistaa jättää kylmälaitteen ovi auki, vetämällä kylmälaitteen sisällä oleva vetolaatikko auki tai kiilaamalla ovi auki.

Lisätietoja kylmälaitteen sulattamisesta tarvittaessa antaa alueen oma kiinteistöhoitaja

Otanko kotivakuutuksen?

Kotivakuutus kannattaa ottaa heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Kun vakuutus on voimassa jo muuttopäivänä, vakuutus korvaa myös muuton aikana mahdollisesti sattuvat vahingot.  Kotivakuutukseen voi kuulua normaalin irtaimistovakuutuksen lisäksi keskeytysvakuutus, joka korvaa sijaisasunnon kustannukset, jos asukas joutuu pois asunnostaan vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvan vahingon korjaustöiden ajaksi.

Kotivakuutukseen voi kuulua myös vastuuvakuutus, joka vakuuttaa kaikki vakuutuksenottajan kanssa samassa osoitteessa asuvat henkilöt. Vastuuvakuutuksesta saa korvausapua, kun vakuutettu aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa toisen omaisuudelle. Vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneita esine- ja henkilövahinkoja, sattuivat ne missä tahansa.

Vaikka kuuluisit niihin, joille ei koskaan satu mitään ikävää, saattaa naapurin vahinko tulla sinunkin kotiisi vaikkapa tulipalon tai vesivahingon muodossa.

Yhtiö on ottanut kaikille kiinteistöille täysarvovakuutuksen, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Kiinteistövakuutus ei korvaa kotien irtaimistoa. Suosittelemmekin asukkaita ottamaan itselleen mahdollisimman kattavan kotivakuutuksen, joka korvaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat irtaimistovahingot. Vahinko voi sattua myös naapurissa, jolloin esim. tulipalon sammutuksen aiheuttamat irtaimiston vesivahingot korvaa vain oma vakuutus.

Tarvitsenko alkusammutuskalustoa tai palovaroittimen?

Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen 2 – 3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen.

Petterinkulma hankkii palovaroittimen kaikkiin asuntoihin, mutta asukkaiden on itse huolehdittava hälyttimien kunnosta ja pariston vaihdosta! Hyvä muistisääntö on vaihtaa paristo aina 112–päivänä eli 11.2.

Alkusammutuskalustoa (sammutuspeite ja nestesammutin) suositellaan joka kotiin! Näin tulipalon sattuessa palon etenemistä voi itse yrittää estää ja näin suojella perheenjäseniä ja irtaimistoa.

Lukitus

Huoneiston ulko-ovi kannattaa laittaa takalukkoon, kun asunto jää tyhjäksi. Tarpeen tullen kiinteistönhoitaja neuvoo, kuinka tämä tehdään. Kaikissa ovissa ei ole tätä mahdollisuutta.

Turvaketjun ja ovisilmän saa asentaa, edellyttäen että ne asennetaan ammattitaitoisesti ja jätetään paikoilleen pois muutettaessa. Erilisiä varmuuslukkoja ei saa asentaa, koska ne estävät huoltomiehen sisäänpääsyn hätätilanteissa.

Pihalle pysäköinnistä

Pihoihin ajo ja pysäköinti on kielletty, koska ne ovat viranomaisten käyttämiä pelastusteitä. Pysäköidyistä autoista voi aiheutua jopa kohtalokkaita esteitä hälytys- ja pelastustehtävien hoitamiselle. Väärin pysäköinnistä voit ilmoittaa Iisalmen kaupungin pysäköinnin valvontaan, puh 040 489 4011.

Varastotilat

Arvotavaraa ei kannata säilyttää kellari-, ullakko- tai pihavarastoissa, koska niihin on helppo murtautua. Kosteudelle arkoja tavaroita ei puolestaan kannata säilyttää lämmittämättömissä ullakko- tai pihavarastoissa. Huomioithan, että et varastoi tavaroita lattialla. Vesivahingon sattuessa kellarit tulvivat herkästi joten laitathan tavarasi vähintään 10 cm korkeudelle lattiasta

Yleisiä asumisohjeita

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Petterinkulman asunnoissa, paitsi soluasunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset heti pois.

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Tupakoinnista

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa – myös hisseissä, kopisteluparvekkeilla, luhtikäytävillä sekä rakennuksen ulkoportailla. Petterinkulmalla on myös täysin savuttomia asuntoja ja kiinteistöjä, joissa tupakointi on kielletty sisällä huoneistoissa, huoneistojen parvekkeilla sekä piha-alueilla. Kaikki tupakkaan rinnastettavat poltettavat tuotteet ovat kiellettyjä kaikissa savuttomissa kohteissamme. Sähkötupakointi rinnastetaan perinteiseen tupakointiin, joten myös sähkötupakointi on kielletty. Tupakointi on sallittu ainoastaan yhtiön osoittamalla tupakointipaikalla.

Mikäli tupakoit omalla parvekkeellasi, huomioi myös naapurit. Avaa parvekelasit tupakoinnin ajaksi ja anna parvekkeen tuulettua.

Porrashuoneet ja hissi

Porraskäytävät ja hissi ovat eniten käytettyjä yhteisiä tiloja, joten ne eivät sovellu kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Paloturvallisuussyistä porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään tavaroita, lastenvaunuja, urheiluvälineitä jne. tai pitää mattoja. Porrashuoneiden ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ovet lukitaan yöksi. Automaattisesti lukituista ovista kulkevien tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu myös kulkijan jälkeen. Petterinkulma avaa tilauksesta lukitut ovet vain henkilöille, jotka asuvat ko. kiinteistössä. Oven avauksesta peritään kulloinkin voimassa oleva avausmaksu.

Pesutupa ja kuivaushuone

Ohjeet pesutuvan käytöstä, sen käyttöajat ja varauslistat ovat pesutuvassa. Pesula on tarkoitettu vain talon asukkaiden oman pyykinpesun käyttöön. Laitteiden käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava. Siivoa pesutupa ja kuivaushuone käytön jälkeen.

Kuivaushuoneen lämpöpuhallinta ei saa käyttää yöaikaan. Kuivaushuone on tarkoitettu ensisijaisesti pesutuvassa pestylle pyykille. Jos kuivaushuoneessa on vapaata, niin suositellaan myös kotona pestyn pyykin kuivattamista talon kuivaushuoneessa. Kuivausrumpua saa myös käyttää kotona pestyn pyykin kuivattamiseen samoin ehdoin kuin kuivaushuonettakin. Pyykin jatkuva kuivaaminen kotona voi aiheuttaa asunnossa kosteusvaurioita, varsinkin jos ei huolehdita riittävästä tuuletuksesta.

Kuivunut pyykki on haettava pois pesutuvasta löytyvän ohjeen mukaisessa ajassa, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle.

Lisätietoja pesutupaan ja kuivaushuoneisiin liittyen saat kiinteistönhoitajalta.

 

Talopesulan varaaminen

Pesutupa varataan omaan käyttöön tilassa olevan varauslistan kautta. Ole huomaavainen, ja käytä pesutupaa vain omalla varausvuorollasi. Jos tiedät, ettet pääsekään käyttämään pesuvuoroasi, peru varattu aikasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa – tällöin vuoro vapautuu naapurille!

Pysäköinti

Sopimuksen autopaikan vuokraamisesta voit tehdä kiinteistönhoitajalta. Paikan vuokraus edellyttää, että asukkaalla on hallinnassaan rekisteröity, vakuutettu ja käytössä oleva moottoriajoneuvo. Pysäköinti on sallittu ainoastaan varatulla paikalla. Talon asukas ei saa pysäköidä vieraspaikalle. Voit tehdä parkkipaikasta varauspyynnön sähköisesti täältä

Varastot ja kellarit

Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja -rattaille on kerrostaloissa yleensä omat säilytystilansa.

Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka ovessa on valmiina lukkoraudat riippulukkoa varten. Lukon asukas hankkii itse.

Varastoissa ei saa säilyttää bensaa, muita palavia nesteitä tai kaasuja, eikä mopoja, moottoripyöriä tms. Varastokäytävillä ei saa säilyttää mitään tavaroita.

Saunat

Talon yhteiseen saunaan voi varata vuoron kiinteistönhoitajalta tai sähköisesti täältä.
Varattuja vuoroja on ehdottomasti noudatettava. Saunavuorot ja maksuttomat lenkkisaunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön.

Jätä sauna jälkeesi siistiksi eli sellaiseen kuntoon kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Muista viedä vauvanvaipat ja muut haisevat tai kookkaat roskat mukanasi pois. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Omien laudeliinojen käyttö on suositeltavaa.

Säästä suihkuvettä äläkä kastele löylyhuoneen seiniä.

Saunamaksu maksetaan vuokran yhteydessä

Asukastietojen päivittäminen

Petterinkulma ylläpitää kiinteistöjensä asukkaista rekisteriä, johon merkitään tiedot kaikista yhtiön omistamien kiinteistöjen asukkaista. Asukasluettelo muodostaa myös pelastuslakiin perustuvan pelastussuunnitelman vaatimat tiedot asukkaista.

Tee ilmoitus Petterinkulman asiakaspalveluun aina, kun

– jonkun asunnossasi asuvan henkilön nimi muuttuu esimerkiksi avioliiton vuoksi

– asunnossa asuvalle henkilölle syntyy lapsi, josta tulee talon asukas.

– muut muutokset perhetilanteessa

Vain sellaiset henkilöt, jotka on ilmoitettu Petterinkulmalle, asuvat todistettavasti asunnossa. Asukasluettelon avulla kiinteistönhoitaja tietää esimerkiksi, mitkä nimet asuntojen ovissa ja sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevissa nimitauluissa tulee olla. Kun asukas tilaa ovenavauksen Petterinkulmalta, hänen tietonsa tarkistetaan asukasluettelosta. Mikäli tietoja ei löydy, ovi pysyy valitettavasti kiinni. Ovea ei avata epävarmalla perusteella, vaan tilanne täytyy selvittää asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina.

Asukas- ja yhteystietojen ilmoitus löytyy täältä

Kiinteistönhoito ja siivous

Mistä saan apua huoneiston tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä talosi kiinteistönhoitajaan. Hän opastaa paikan päällä.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta ja täältä.

Kuka saa asentaa astianpesukoneen?

Astianpesukoneen asennukseen suositellaan vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Vuokralainen on vastuussa astianpesukoneesta ja siitä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista. Petterinkulma ei tee astianpesukoneiden asennuksia.

Miten saan uuden jääkaapin, jos entinen on mennyt rikki? Saanko tilalle erilaisen kalusteen kuin alkuperäinen?

Mikäli jääkaappi rikkoontuu, ota yhteyttä kiinteistönhoitajaasi niin toimitamme tilalle uuden, mikäli vanhaa ei pystytä korjaamaan. Petterinkulman toimittamat jääkaapit ovat pääosin jääkaappi-pakastimia, joissa yläosa toimii jääkaappina ja alaosassa on pakastin.

Kuka hoitaa pihojen aurauksen talvisin?

Petterinkulmalla on sopimukset ulkopuolisten urakoitsijoiden kanssa pihojen lumen aurauksesta ja hiekoituksesta. Ota yhteys oman talosi kiinteistönhoitajaan, jos haluat antaa palautetta aurauksesta tai hiekoituksesta.

Yleiset tilat kaipaavat siivousta.

Jos asuintalosi yleiset tilat kaipaavat mielestäsi siivousta, ota yhteys talosi kiinteistönhoitajaan.

Mikä on huoneiston normaali lämpötila?

Huoneiston lämpötilan tulee olla +20–22 °C oleskeluvyöhykkeeltä mitattuna (0,6 m seinistä ja max 1,8 m korkeudelta).

Miksi patterit ovat välillä kylmiä?

Kun huoneessa on riittävästi lämpöä, ei patterilämmitystä tarvita. Tällöin termostaatti pienentää lämpimän veden virtausta patterissa. Patteri voi olla ajoittain kylmä tai vain yläosastaan lämmin. Tämä osoittaa termostaatin toimivan. Älä laita pitkiä verhoja tai huonekaluja patterin tai termostaatin eteen.

Kierrätys ja jätehuolto

Miten kierrätän materiaalin x, minne vien roskan y?

Jokaisessa Petterinkulman jätekatoksessa on seinällä ohje jätteiden lajitteluun. Voit tutustua jätteiden lajitteluohjeeseen tästä. Yksittäisten materiaalien kierrätys- ja lajittelumahdollisuuksiin voit tutustua myös Ylä-Savon Jätehuollon sivuilta: www.ylasavonjatehuolto.fi

Mitä haittaa on, jos jätän roskapussin tai jotakin tavaraa kiinteistön roskakatoksen lattialle?

Jätekatokseen jätetyt huonekalut ja muut ylimääräiset sinne kuulumattomat tavarat aiheuttavat kiinteistölle aina lisäkustannuksia, koska ne joudutaan kuljettamaan jätekeskukselle erikseen. Kulut näkyvät myös kiinteistön asumiskuluissa = vuokrissa.

Jätekatoksen lattialle jätetyt roskapussit houkuttelevat helposti vahinkoeläimiä kuten hiiriä ja lintuja, jotka levittävät jätteitä ympäriinsä.

Muovipakkausten keräykseen menevässä pakkauksessa on muitakin materiaaleja kuin muovia, mitä teen?

Jos materiaalit eivät ole toisistaan helposti irrotettavia ja lajiteltavia, kuuluu pakkaus silloin sekajätteeseen.

En tiedä mihin laatikkoon jäte kuuluu, mitä teen?

Jos et tiedä tai olet epävarma mihin jäte kuuluu, laita se silloin sekajäteastiaan.

Mistä tiedän, mikä muovipakkaus kuuluu keräyksen piiriin?

Hyvä nyrkkisääntö on, että muovinkeräykseen kuuluvat ne pakkaukset, jotka ovat aiemmin olleet jonkun tuotteen pakkauksia.

Huomaa, että muovinkeräys koskee tällä hetkellä ainoastaan muovipakkauksia, muut muoviset tavarat ja esineet (esim. muovista tehdyt lelut, pulkat jne) kuuluvat sekajätteeseen.

Kuinka puhdas muovipakkauksen tulee olla? Pesenkö sen ensin?

Huuhtelu viileällä vedellä riittää. Jos pakkaus ei huuhtelemalla puhdistu, laita se sekajätteeseen.

Jätekatoksessa on sikin sokin roskia lattioilla, mitä teen?

Ota yhteys oman talon kiinteistönhoitajaan, kts. yhteystiedot täältä.

Huomaan, että muutkin kuin asukkaat käyttävät talon jätekatosta, mitä teen?

Petterinkulman talojen jätekatokset on tarkoitettu ainoastaan Petterinkulman asukkaille. Jos huomaat, että talosi jätekatosta käytetään asiattomasti, merkitse ajoneuvon rekisteritunnus itsellesi muistiin ja ota yhteys talosi kiinteistönhoitajaan, kts. yhteystiedot täältä.

Isokokoiset jätteet – mitä teen niille?

Varsinkin muuton yhteydessä saattaa syntyä isojakin määriä jätteitä, sekä määrällisesti että kokonsa puolesta. Muutossa tarvittavat pakkaus- ym. materiaalit voi kierrättää ohjeiden mukaan jätekatosten laatikoihin mutta sohvia ym. isoja huonekaluja ei saa jättää jätekatokseen!

Huonekalut tulee toimittaa Ylä-Savon Jätehuollon toimipisteeseen: www.ylasavonjatehuolto.fi

Hyväkuntoisia huonekaluja voi antaa hyväntekeväisyyteen. Osalla järjestöistä voi olla myös noutopalvelu.

Myös nettikirpputoreilla käydään aktiivista huonekalukauppaa!

Minne ongelmajätteet?

Ongelmajätteet eli vaaralliset jätteet (akut, maalit, liuottimet, bensat, palavat aineet jne) toimitetaan aina Ylä-Savon Jätehuoltoon. www.ylasavonjatehuolto.fi
Vaarallisia jätteitä ei koskaan saa jättää talon jätekatoksiin!

Asukashallinto

Asukasaktiivi

Asukasaktiivit ovat asukastoimikuntien puheenjohtajia, sihteereitä sekä asukasyhdyshenkilöitä. Asukasaktiivi voi olla kuka tahansa henkilö, joka asuu Petterinkulman talossa, ja haluaa aktiivisesti kehittää talon toimintaa ja asukkaiden oloja. Kerro rohkeasti toiveistasi ja huomioistasi!

Asukasdemokratia

Asukasdemokratialla tarkoitetaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia talon hallintoa ja hoitoa koskeviin päätöksiin.

Asukashallinto

Yhteishallintolaki määrittää tietyn perustason asukashallinnolle, johon kaikilla asukkailla on oikeus osallistua.

Asukaskokous

Asukaskokoukseen on tervetullut jokainen talon asukas! Asukaskokouksessa käsitellään oman talon asioita, kuten pihan ja yleisten tilojen käyttöä, energia-asioita ja korjaustarpeita. Kokous pidetään vähintään kerran vuodessa. Asukaskokous valitsee asukastoimikunnan tai yhteyshenkilön enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Asukaskokous voi ehdottaa asukastoimihenkilöiden kokoukselle asukkaita yhtiön hallituksen asukasedustajiksi kerran neljässä vuodessa ja asukasneuvostoon kerran vuodessa.

Asukasneuvosto

Asukasneuvostoon kuuluvat alueellisten asukastoimikuntien puheenjohtajat.  Asukasneuvosto on yhteistyöelin vuokranantajan ja asukkaiden välillä. Asukasneuvoston tehtävänä on tuoda ja viedä viestiä Petterinkulman ja asukastoimikuntien välillä. Lisäksi neuvostolla on tärkeä rooli antaessaan lausunnot yhtiön talousarvioon sekä investointeihin.

Asukasneuvostossa tekeminen on konkreettista, siellä päätetään edellä mainittujen lisäksi myös isoimmista asukastapahtumista sekä asukasmatkoista.

Asukastoimikunta

Asukaskokouksen valitseman asukastoimikunnan tehtävänä on edistää asumisviihtyvyyttä ja osallistumista. Asukastoimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, sihteerin ja mahdolliset muut toimihenkilöt, jos asukaskoukouksessa niitä ei ole valittu. Puheenjohtaja edustaa taloa ulospäin eli toimii tiedonvälittäjänä asukkaiden ja yhtiön välillä. Asukastoimikunnat ovat jaettu neljään alueeseen: pohjoinen alue, eteläinen alue, keskinen alue ja kaakkoinen alue.

Asukaskokous

Kaikille Petterinkulman asukkaille avoimia kokouksia järjestetään vuokranmäärityksen yhteydessä kerran vuodessa. Kokouksiin voivat osallistua kaikki asukkaat. Niissä käsitellään vuokranmäärityksen perusteita yleisesti ja muita yleisiä asioita tarpeen mukaan.

Tämä kokous päättää

 • keitä asukkaita esitetään Petterinkulman hallituksen asukasjäseniksi kerran neljässä vuodessa eli Iisalmen kaupunginvaltuuston toimikaudeksi kerrallaan
 • ketkä valitaan alueellisiin toimikuntiin jäseniksi ja puheenjohtajiksi
 • asukasneuvoston sille esittämistä muista asioista.
Yhteistoiminta

Yhteistoiminnalla laadukasta ja viihtyisää asumista

Asukastoiminnan tavoitteena on vaikuttaa asumisen laatuun ja asumisviihtyvyyteen. Laadukkaaseen ja viihtyisään asumiseen sisältyvät omasta asunnosta, kiinteistöstä ja pihapiiristä huolehtiminen, hyvät naapuruussuhteet sekä asumisen turvallisuus.

Kuinka voin vaikuttaa asumiseeni?

Tulemalla mukaan asukastoimintaan!
Asukashallinto tarjoaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikuttamismahdollisuuksia asumiseen liittyvissä asioissa. Toiminta perustuu asukkaiden vapaaehtoisuuteen ja aktiivisuuteen.

Onko talojen mahdollista saada toimintarahaa? Miten?

Petterinkulma myöntää asukastoimikunnan pyynnöstä rahaa asukastoimikunnan käyttöön.

Rahaa voidaan käyttää kaikille avoimien asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteistoimintaa lisäävien tapahtumien järjestämiseen sekä muihin toiminnasta aiheutuviin yhtiön hyväksymiin kuluihin. Asukastoimikunnan päätöksellä toimintarahalla voidaan hankkia

 • yhteiseen käyttöön tarkoitettuja pelejä, liikuntavälineitä ja askartelutarvikkeita
 • välttämättömiä kerhohuoneen kalusteita
 • talkootarjoilua.

Asunnon vaihtaminen

Voinko vaihtaa kotia toiseen Petterinkulman asuntoon?

Kyllä, asunnonvaihto onnistuu sisäisesti Petterinkulman asunnosta toiseen. Monipuolinen ja runsas asuntokanta mahdollistaa asunnon vaihdon muuttuvassa elämäntilanteessa.
Asunnon vaihtoon on kaksi tapaa:

1. Vaihto vapautuvaan asuntoon (täytäthän asuntohakemuksen täältä)
2. Keskinäinen vaihto: asukkaat voivat vaihtaa Petterinkulman asuntoja keskenään yhtiön luvalla.

Vaihdon perusteita ovat mm. perhekoon muutokset tai terveydelliset syyt. Vaihtotilanteessa ei siirretä vakuutta asunnosta toiseen vaan vakuus on uusittava vaihtoasuntoon ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Mitkä ovat asunnon vaihdon edellytykset?

Edellytykset vaihdoille ovat:
• vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden
• vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva
• vuokralaisen nykyinen asunto on hyvässä kunnossa
• vuokralaisella ei ole maksuhäiriöitä Petterinkulmalle
• vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä
• Petterinkulma hyväksyy vaihdon

Tuleeko vaihtamisesta kustannuksia?

Asunnon vaihtajan tulee uusia vakuudet. Muita kustannuksia ei tule.

Miten haen vaihtoa?

1. Vaihto vapautuvaan asuntoon (täytäthän asuntohakemuksen täältä.)
2. Keskinäinen vaihto: asukkaat voivat vaihtaa Petterinkulman asuntoja keskenään yhtiön luvalla.

Vaihtohakemukseni tilanne?

Voit tiedustella vaihtohakemuksesi tilannetta asiakaspalvelustamme:
Puh: 020 7439 126 (ma-pe klo 09:30-11:00 ja 12:30-15:00)
Email: asukasvalinta@petterinkulma.fi

Käyttäytyminen ja häiriöt

Mattojen tomutus ja tuuletus

Mattoja saa tomuttaa vain pihalle tarkoitusta varten rakennetuilla telineillä.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Petterinkulman asunnoissa soluasuntoja lukuunottamatta. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Petterinkulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois.

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Ota naapuri huomioon – aktiivinen aika klo klo 07:00-22:30

Huoneiston ulkopuolelle kuuluva äänenpito on kielletty klo 22:30 ja 07:00 välisenä aikana. Häiriötä aiheuttava toiminta on kielletty kaikkina aikoina. Muu kuin itse huoneistoon kohdistuva äänekäs korjaus- ja askartelutoiminta on asunnossa kielletty.

Äänekäs naapuri?

Jos asukkaan asumisohjeiden vastainen elämäntapa aiheuttaa naapurustoon pitkäkestoista, toistuvaa tai kovaäänistä häiriötä, on siitä hyvä ilmoittaa Petterinkulmalle.
Pyri ensin huomauttamaan asiasta häiriön aiheuttajalle. Jos huomauttaminen on mahdotonta, ilmoita tilanteesta vuokranantajalle antamalla palautetta täällä. Akuuteissa tilanteissa on hyvä olla suoraan yhteydessä poliisiin.

Asumishäiriöt, joihin Petterinkulma puuttuu

Yhtiöllä on toimivalta puuttua sellaisiin häiriöihin, joissa ”asukas viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää”.
Asumishäiriöihin on parasta puuttua mahdollisimman nopeasti. Lievissä tapauksissa kannattaa asia yrittää selvittää asianosaisten kanssa. Vakavissa tapauksissa on täytettävä ja allekirjoitettava Petterinkulmalle kirjallinen häiriöilmoitus. Häiriöilmoituksessa on oltava vähintään kahden eri asunnossa asuvan henkilön allekirjoitus, joten naapuriapua kannattaa pyytää ja antaa. Ilmoituksesta tulee käydä tarkasti ilmi:
• kuka tai ketkä ovat häirinneet,
• millainen häiriö on kyseessä,
• missä ja milloin se on tapahtunut ja
• miten usein häiriöitä on esiintynyt.

Tarkat tiedot ovat välttämättömiä. Vain niiden avulla yhtiö voi antaa häiritsijälle huomautuksen tai varoituksen. Lisäksi tarvitaan ilmoittajien nimet ja yhteystiedot mahdollisten lisätietojen kysymistä varten. Ilmoituksen tekijöistä ei anneta tietoja häiriön aiheuttajalle. Häiriöilmoituksen voi jättää talon huoltomieslaatikkoon tai toimittaa suoraan toimistolle.
Asukkaiden on hyvä tietää myös se tosiasia, että poliisi ei ilmoita yhtiölle käynneistään kiinteistöillä tai asunnoissa, joten näissäkin tapauksissa joudumme turvautumaan naapureiden antamiin tietoihin.
Kannattaa muistaa vielä, että
• nimettömiä ilmoituksia ei huomioida, eikä
• puhelimitse tehtäviä ilmoituksia vastaanoteta, ellei asiasta ole jo aiemmin tehty kirjallista häiriöilmoitusta.

Mikäli tahalliset rikkomukset todistettavasti jatkuvat, ne johtavat asunnon vuokraoikeuden menettämiseen eli häätöön.

Järjestyshäiriöt ja omaisuusrikokset eli häiriöt, joihin yhtiön toimivalta ei riitä

Asukkaiden ja heidän vieraidensa keskinäiset ongelmat naapureiden kanssa eivät kuulu yhtiön toimivallan piiriin. Näissä tapauksissa olisi parasta, jos asianosaiset pyrkisivät sopimaan asioista keskenään. Yhtiön isännöitsijän kautta asukkaat voidaan ainoastaan ohjata sovitteluun. Ääritapauksessa asukkaiden on hoidettava asiansa viranomaisteitse (rikosilmoitus), mutta tällöinkään yhtiöllä ei ole asiassa sananvaltaa.
Poliisille on aina ilmoitettava vakavat järjestyshäiriöt kuten väkivalta ja sillä uhkaaminen. Samoin yksityiseen omaisuuteen kohdistuvista rikoksista tai ilkivallasta tulee vuokralaisen itse tehdä ilmoitus poliisille.
Petterinkulma tekee poliisille rikosilmoituksen kiinteistöön kohdistuvista rikoksista ja ilkivallasta, mutta useimmiten yhtiö tarvitsee ensin asukkailta ilmoituksen ilkivallasta.

Häätö

Tilanteessa, jossa asukas viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää, eikä saamastaan varoituksesta huolimatta korjaa menettelyään, ei vuokranantajalle jää muuta mahdollisuutta kuin purkaa vuokrasopimus ja häätää asukas.

Vahingot ja korvaamiset

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.
Petterinkulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Väärinpysäköinti

Ajoneuvon luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Hälytysajoneuvojen pääsy pihan kaikkiin osiin on oltava aina esteetön. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai lähimmälle yleiselle pysäköintialueelle. Jatkuva väärinpysäköinti voi johtaa myös vuokrasopimuksen purkamiseen tai häätöön.
Mikäli havaitset väärinpysäköintiä kiinteistöllä, ole yhteydessä Iisalmen kaupungin pysäköinninvalvontaan, puh. 040 489 4011

Asunnon irtisanominen

Asunnon vuokrasopimuksen irtisanominen

Jos muutat pois Petterinkulmalta, asunnon vuokrasopimus tulee irtisanoa. Sopimuksen voi irtisanoa sähköisen palvelun kautta (tarvitset pankkitunnukset tunnistautumiseen), käymällä Petterinkulman toimistolla tai tulostettavalla irtisanomislomakkeella. Lomakkeen voit toimittaa meille tuomalla sen toimistolle, skannaamalla sähköpostiin asukasvalinta@petterinkulma.fi tai postitse os. Petterinkulma Oy, Kirkonsalmentie 12. 74120 IISALMI. Varmistathan, että postitse toimitettava irtisanominen tulee ajoissa perille.
Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi.

 

Esimerkki 1: Sanot asuntosi irti 1.6 -> vuokrasuhteesi päättyy 31.7
Esimerkki 2. Sanot asuntosi irti 31.5 -> vuokrasuhteesi 30.6.

Muuttosiivousohje

Tee asunnon muuttosiivous, ennen kuin luovutat avaimet kiinteistönhoitajalle. Jos et ole tehnyt muuttosiivousta, Petterinkulma tilaa asuntoon siivoojan ja lähettää laskun tästä sinulle.

Katso muuttosiivousohje TÄSTÄ

 

Asunnossa asuu useampi henkilö

Mikäli vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, tulee kaikkien sopimusosapuolten allekirjoittaa irtisanominen. Esimerkiksi avio- ja avoparien osalta on molempien allekirjoitettava irtisanominen.

Kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa. Pesänhoitajan / omaisen tulee kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen.

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten.
Tutustu myös muuttosiivousohjeeseen.

Avainten luovutus irtisanomistilanteessa

Kun irtisanot asunnon, on muuttopäivänä luovutettava kaikki avaimet kiinteistönhoitajalle. Sovi avaimen luovutuksesta talosi kiinteistönhoitajan kanssa, kts. täältä kiinteistönhoitajien yhteystiedot.