Asukastiedote – varautuminen sähkökatkoksiin

29.11.2022

VARAUTUMINEN SÄHKÖKATKOKSIIN

Tulevana talvena voi syntyä ongelmia sähkönsaannissa. Tallainen ongelma voi syntyä, mikäli valtakunnan sähköverkossa kysyntä ylittää tarjonnan. Tämän seurauksena verkkoyhtiöt voivat joutua rajoittamaan sähkönjakelua. Petterinkulman asuntoihin tämä vaikuttaisi siten, että sähköt katkaistaan tietyksi ajaksi. Julkisuudessa on puhuttu, että katkot olisivat kiertäviä ja kestoltaan muutamia tunteja.

Katkojen aikana asuntoihin ei tule sähköä, eikä myöskään lämpöä. Petterinkulma Oy ei voi vaikuttaa tilanteeseen millään tavalla. Muutaman tunnin katkoksien takia asuntojen lämpötila voi laskea muutamia asteita, mutta ei kuitenkaan merkittävän paljoa.

Katkosten aikana toimi seuraavasti:

Vältä vesi- ja viemärilaitteiden käyttöä
Katkosten aikana ei ole suositeltavaa käyttää vesi- ja viemärilaitteita, koska vesijohtoverkostossa voi laskea paine eikä vettä näin ollen ole saatavilla.  Myös viemäriverkostossa voi olla ongelmia, koska  jäteveden pumppaamot eivät toimi. Huuhtele siis WC vasta katkoksen jälkeen ja mikäli katkoksesta tulee ennakkoilmoitus niin varaa asuntoosi vettä ämpäriin.

Vältä turhaa ovien ja ikkunoiden auki pitämistä
Näin toimimalla asuntosi pysyy lämpimämpänä katkoksen aikana.

Huomioi liikkuminen
Tiedosta, että katkosten aikana hissit eivät toimi ja porrashuoneet ovat pimeitä.

Vältä kylmälaitteiden käyttöä
Älä turhaan avaa pakastinta tai jääkaappia. Näin varmistat, että ne eivät pääse lämpenemään.

Hanki patteri/akkukäyttöinen valaisin
Asunnot ja porrashuoneet ovat katkosten aikana pimeitä, joten valaisimelle voi olla tarvetta.

Liesi ja uuni:
Huomaa, että mikäli liesi on jäänyt päälle sähkökatkon alkaessa niin se myös uudelleen käynnistyy katkon päätyttyä. Tästä voi aiheutua palovaara, mikäli liesi jää päälle ilman vartiointia.

HUOM. Petterinkulma Oy ei voi vaikuttaa katkoksiin eikä näin ollen hyvitä katkoksista aiheutunutta haittaa vuokrissa.

Petterinkulma tiedottaa asukkaita mahdollisista katkoista mahdollisuuksiensa mukaan. Tiedottaminen vaatii, että Petterinkulma saa katkoksista ennakkotiedon sähköyhtiöltä tai viranomaisilta.

– PETTERINKULMA OY