Oppaat
asukkaille

5. LÄMMITYSLAITTEET

 
5.1 LÄMMITYSLAITTEISTO ,TERMOSTAATTISET PATTERIVENTTIILIT

Huoneisto lämmitetään kiertovesi lämmityspattereilla. Pattereissa kiertää ulkoilman lämpötilan mukaan säädetty lämmin vesi. Patterin lämmönluovutusta voi rajoittaa säätämällä patteriventtiiliä pienemmälle. Suurimman tehon patterista saa avaamalla venttiilin maksimiasentoonsa. Patteriventtiili on herkkä säätölaite, jota on käsiteltävä varovasti.

Asumisviihtyisyyden ja energiansäästön edistämiseksi pattereissa kiertävän veden lämpötilaa alennetaan monissa taloissa säätölaitteiden avulla öisin ja myös päivisin aurinkoisina vuodenaikoina. Alennusjakson aikana patterit tuntuvat hieman viileämmiltä ja huonelämpötila voi hieman laskea. Jakson jälkeen lämpötilat palaavat ennalleen.

Patteri luovuttaa lämmön huoneeseen sekä säteilemällä että lämmittämällä patterin lähistöllä kiertävää huoneilmaa. Jotta patteri pystyisi luovuttamaan suunnitellun lämpömäärän, sitä ei saa peittää eikä ilman kiertoa sen edessä tai takana estää. Kalusteet patterin edessä tai pitkät verhot voivat vähentää patterin lämmönluovutusta merkittävästi. Ne myös haittaavat termostaattisen patteriventtiilin toimintaa.

Tavallinen termostaattinen patteriventtiili mittaa huoneilman lämpötilaa välittömästä läheisyydestään. Kun lämpötila nousee säädettyyn arvoon, venttiili säätyy pienemmälle tai sulkeutuu joksikin aikaa. Patteri voi tuntua viileältä, mutta huonelämpötila pysyy silti sopivana. Jos lämmityspatteri ja sen tavallinen termostaattinen patteriventtiili jäävät kalusteiden tai verhojen rajaamaan suljettuun tilaan, lämpiää tämä tila nopeasti ja venttiili sulkeutuu. Tässä tapauksessa venttiili pysyy suljettuna suurimman osan aikaa ja patterin lämmönluovutus on riittämätön.

Muista, että kätesi lämpötila on noin +35 Co. Se aistii esim. +30 Co :n patterin viileäksi, mutta tosiasiassa tämä patteri vielä lämmittää huonetilaa.

Jos patterin termostaattisessa venttiilissä on ohuen johdon päässä oleva erillinen mittausantura, toimii venttiili tämän anturin kohdalla vallitsevan lämpötilan mukaan.

Patteriventtiilin ja patterin alaosassa olevan säätötulpan rakennetta ei saa avata eikä niihin saa tehdä muutoksia.

Jos patteritermostaatin sinetti rikkoontuu, ottakaa heti yhteys kiinteistönhoitajaan. Hanki huoneistoosi tarkka lämpömittari ja kiinnitä se johonkin väliseinään (ei ulkoseinään).

5.2 LÄMMITYSLAITTEISTO, KÄSISÄÄTÖISET PATTERIVENTTIILIT

Huoneisto lämmitetään kiertovesi lämmityspattereilla. Pattereissa kiertää ulkoilman lämpötilan mukaan säädetty lämmin vesi. Patterin lämmönluovutusta voi rajoittaa säätämällä patteriventtiiliä pienemmälle. Suurimman tehon patterista saa avaamalla patteriventtiilin täysin auki.

Asumisviihtyisyyden ja energiansäästön edistämiseksi pattereissa kiertävän veden lämpötilaa alennetaan monissa taloissa säätölaitteiden avulla öisin ja myös päivisin aurinkoisina vuodenaikoina. Alennusjakson aikana patterit tuntuvat hieman viileämmiltä ja huonelämpötila voi hieman laskea. Jakson jälkeen lämpötilat palaavat ennalleen.

Patteri luovuttaa lämmön huoneeseen sekä säteilemällä että lämmittämällä patterin lähistöllä kiertävää huoneilmaa. Jotta patteri pystyisi luovuttamaan suunnitellun lämpömäärän, sitä ei saa peittää eikä ilman kiertoa sen edessä tai takana estää. Kalusteet patteri edessä tai pitkät verhot voivat vähentää patterin lämmönluovutusta merkittävästi.

Muista, että kätesi lämpötila on noin +35Co. Se aistii esim. +30Co patterin viileäksi, mutta tosiasiassa tämä patteri vielä lämmittää huonetilaa.

Patteriventtiilin tai patterin alaosassa olevan säätötulpan rakennetta ei saa avata eikä niihin saa tehdä muutoksia.

Hanki huoneistoosi tarkka lämpömittari ja kiinnitä se johonkin väliseinään (ei ulkoseinään).

LÄMMITYKSEN VIAN ETSINTÄ

Toiminta vika- ja häiriötilanteissa

Vika tai häiriö Toimintaohje
Huoneistossa tai jossain huoneessa on jatkuvasti liian lämmin patteriventtiilien ollessa täysin auki Tarkista huonelämpötila lämpömittarin avulla.
Tarkista, että huoneiston ilmanvaihdon toiminta ei ole estynyt tai voimakkaasti rajoittunut
Ylilämpö ei johdu auringonpaisteesta, sääoloista tai sisäisistä lämmönlähteistä.
Älä tuuleta ylilämpöä ulos lämmityskaudella. Säädä patteriventtiilit pienemmälle.
Ilmoita asiasta tarvittaessa kiinteistönhoitajalle.
Huoneistossa tai jossain huoneessa on jatkuvasti liian kylmä Tarkista huonelämpötila lämpömittarin avulla.
Tarkista, että huoneilma pääsee vapaasti kiertämään patterien ympärillä ja patteriventtiilit ovat täysin auki
Ikkunat, ovet ja tuuletusluukut on suljettu asianmukaisesti
Ulkoilmaa tulee huoneistoon kaikista korvausilmaventtiileistä
Huoneistokohtainen ilmanvaihtolaitteisto käy oikealla nopeudella.
Ilmoita asiasta tarvittaessa kiinteistönhoitajalle.
Patterista kuuluu veden lorinaa Huolehdi, että patterista poistetaan ilma.
Katso vastuunjakotaulukko.
Ilmoita tarvittaessa kiinteistönhoitajalle.
Patterista kuuluu jatkuvaa voimakasta kohinaa tai suhinaa. Säädä patteriventtiilin asentoa.
Ilmoita tarvittaessa kiinteistönhoitajalle.
Patterista, venttiilistä tai putkistosta vuotaa vettä Ilmoita asiasta kiinteistönhoitajalle.
Patteri on jatkuvasti kylmä tai on lämmin vain pieneltä alueelta, patteriventtiili on auki Ilmoita asiasta kiinteistönhoitajalle.
Kylpyhuoneen pyyheliinapatteri
ei lämpiä
Tarkista, että patteriventtiili on auki.
Ilmoita tarvittaessa kiinteistönhoitajalle.